Chyba nie ma świece człowieka, który choć raz w życiu nie zasmakowałby czekolady. <br />Dziś dostępne są jej  różne rodzaje i smaki. <br />A czy jedząc kolejną tabliczkę zastanawiasz się jak została ona wyprodukowana?

Chyba nie ma świece człowieka, który choć raz w życiu nie zasmakowałby czekolady.
Dziś dostępne są jej różne rodzaje i smaki.
A czy jedząc kolejną tabliczkę zastanawiasz się jak została ona wyprodukowana?

Ekipa e-technika.net.pl poleca:

Kylos.pl - Najlepsze w Polsce profesjonalne serwery wirtualne, vps i dedykowane!!

Kylos.pl - Najlepsze profesjonalne serwery vps, wirtualne i dedykowane w Polsce!! Poleca ekipa e-technika.net.pl.

MasterNET.pl - Najtańsze domeny i przedłużenia w Polsce!! Bez haczyków. Tani i dobry hosting.

MasterNET.pl - Najtańsze domeny i przedłużenia w Polsce!! Bez haczyków. Tani hosting. Poleca ekipa e-technika.net.pl.

Czekolada lekarstwem?

Czekolada zawiera Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że jej spożywanie ma zbawienny wpływ na organizm ludzki.

Czekolada ma bardzo doby wpływ na organizm człowieka. Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że flawonoidy zawarte w kakao, a więc i w czekoladzie, mają zbawienny wpływ na organizm ludzki. Czekolada zawiera przeciwutleniacze z rodziny polifenoli, które mogą zapobiegać przewlekłym chorobą, jak np. chorobą . układu krążenia, a nawet nowotworom. Związki te wiążą i neutralizują niebezpieczne wolne rodniki. Z kolei wolne rodniki to związki pochodzące z procesów metabolicznych organizmu, które mogą powodować uszkodzenia tkanek i błon komórkowych. Istnieją podejrzenia, że są one odpowiedzialne za uszkodzenia DNA. [Reklama: szybki internet na wsi, hydraulika siłowa śląsk]

Czekolada jest źródłem substancji stymulujących, takich jak: jak teobromina, fenetylamina i kofeina. Poprzez jedzenie czekolady można osiągnąć efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych. Badania pokazały, że osoby, które zjadały mleczna czekoladę, najlepiej zapamiętywały słowa i bodźce wzrokowe. Co więcej niektóre substancje uwalniające się z czekolady mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu, poprawiając tym samym i jego funkcjonowanie. Istnieją dowody na to, że czekolada poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz płytek krwi u palaczy. Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko miażdżycy. Istotnym jest, że czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek krwi, a tym samym nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów.

Tagi: czekolada, flawonoidy, teobromina, fenetylamina, kofeina

Powiązany artykuł: Ścisle tajna amerykańska broń czyli HAARP - High-frequency Active Auroral Research Program.

Brak komentarzy!

 


Zobacz także:

Czekolada lekarstwem?

Czekolada ma bardzo doby wpływ na organizm człowieka. [Reklama: ceny układania kostki brukowej] Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że flawonoidy zawarte w kakao, a więc i w czekoladzie, mają zbawienny wpływ na organizm ludzki.

Charakterystyka surowców

Czas pokrótce scharakteryzować surowce potrzebne w procesie produkcji czekolady. Najważniejsze są ziarna kakaowe. Są to nasiona, które wydobywa się z drzewa kakaowego uprawianego w krajach o klimacie tropikalnym.

Masa czekoladowa

Masy czekoladowe to mieszanina miazgi kakaowej z cukrem-pudrem i dodatkiem tłuszczu kakaowego, waniliny i lecytyny, doprawione lub nie doprawione różnymi substancjami smakowo-zapachowymi jak chociażby mlekiem w proszku, kawą mieloną, miazgą migdałową, orzechową, całymi lub połamanymi orzechami, migdałami. Taka masa jest gotowym półproduktem do formowania czekolady pełnej, z dodatkami, piankowej, do formowania czekolady nadziewanej, a nawet odlewania wyrobów cukierniczych. Każdy rodzaj czekolady lub kuwertury ma inną masę czekoladową. Różnią się one wzajemnym stosunkiem miazgi kakaowej do cukru-pudru i tłuszczu kakaowego, a nawet różną ilością dodanych substancji smakowo-zapachowych. Kiedy już zważy się wszystkie składniki przeznaczone na dana masę czekoladową, należy je wymieszać.


Wszelkie prawa zastrzeżone © 2009