Chyba nie ma świece człowieka, który choć raz w życiu nie zasmakowałby czekolady. <br />Dziś dostępne są jej  różne rodzaje i smaki. <br />A czy jedząc kolejną tabliczkę zastanawiasz się jak została ona wyprodukowana?

Chyba nie ma świece człowieka, który choć raz w życiu nie zasmakowałby czekolady.
Dziś dostępne są jej różne rodzaje i smaki.
A czy jedząc kolejną tabliczkę zastanawiasz się jak została ona wyprodukowana?

Ekipa e-technika.net.pl poleca:

Kylos.pl - Najlepsze w Polsce profesjonalne serwery wirtualne, vps i dedykowane!!

Kylos.pl - Najlepsze profesjonalne serwery vps, wirtualne i dedykowane w Polsce!! Poleca ekipa e-technika.net.pl.

MasterNET.pl - Najtańsze domeny i przedłużenia w Polsce!! Bez haczyków. Tani i dobry hosting.

MasterNET.pl - Najtańsze domeny i przedłużenia w Polsce!! Bez haczyków. Tani hosting. Poleca ekipa e-technika.net.pl.

Czekolada lekarstwem?

Czekolada zawiera Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że jej spożywanie ma zbawienny wpływ na organizm ludzki.

Czekolada ma bardzo doby wpływ na organizm człowieka. Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że flawonoidy zawarte w kakao, a więc i w czekoladzie, mają zbawienny wpływ na organizm ludzki. Czekolada zawiera przeciwutleniacze z rodziny polifenoli, które mogą zapobiegać przewlekłym chorobą, jak np. chorobą . układu krążenia, a nawet nowotworom. Związki te wiążą i neutralizują niebezpieczne wolne rodniki. Z kolei wolne rodniki to związki pochodzące z procesów metabolicznych organizmu, które mogą powodować uszkodzenia tkanek i błon komórkowych. Istnieją podejrzenia, że są one odpowiedzialne za uszkodzenia DNA. [Reklama: szybki internet na wsi, hydraulika siłowa śląsk]

Czekolada jest źródłem substancji stymulujących, takich jak: jak teobromina, fenetylamina i kofeina. Poprzez jedzenie czekolady można osiągnąć efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych. Badania pokazały, że osoby, które zjadały mleczna czekoladę, najlepiej zapamiętywały słowa i bodźce wzrokowe. Co więcej niektóre substancje uwalniające się z czekolady mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu, poprawiając tym samym i jego funkcjonowanie. Istnieją dowody na to, że czekolada poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz płytek krwi u palaczy. Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko miażdżycy. Istotnym jest, że czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek krwi, a tym samym nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów.

Tagi: czekolada, flawonoidy, teobromina, fenetylamina, kofeina

Powiązany artykuł: Czy siły powietrzne lub agencje wywiadowcze USA posiadają w swoim arsenale ponaddźwiękowy samolot zdolny osiągać prędkości sześciokrotnie przekraczające prędkość dźwięku?

Brak komentarzy!

 


Zobacz także:

Charakterystyka surowców

Czas pokrótce scharakteryzować surowce potrzebne w procesie produkcji czekolady. [Reklama: ceny układania kostki brukowej] Najważniejsze są ziarna kakaowe. Są to nasiona, które wydobywa się z drzewa kakaowego uprawianego w krajach o klimacie tropikalnym.

Czekolada lekarstwem?

Czekolada ma bardzo doby wpływ na organizm człowieka. Zawiera takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Z badań wynika, że flawonoidy zawarte w kakao, a więc i w czekoladzie, mają zbawienny wpływ na organizm ludzki.

Ziarno kakaowe

Produkcja czekolady to proces bardzo skomplikowany. Wymaga stosowania dużej ilości maszyn, urządzeń oraz agregatów. Tylko nieliczne fabryki mogą sobie pozwolić na produkcję czekolady na dużą skalę, zaczynając od wyjściowego surowca, jakim jest ziarno kakaowe. Ziarno kakaowe dostarcza się do zakładu workach jutowych.


Wszelkie prawa zastrzeżone © 2009